Krönikor iTimrå 2 2020

Ljuv musik av näktergal och rosenfink i Deltat

Text Dag Jonzon

På en gren sitter en vacker fågel, hallonröd på huvudet, och ropar till mig:
Pleased to meet you!
Pleased to meet you!”

Året är 1980 och jag har just flyttat till Sörviks Herrgård i Söråker. Det är en tidig, varm och solig sommarmorgon och jag får höra något jag aldrig hört eller sett. Ljudet är klart, högt, men också mjukt och rent som en från en piccolaflöjt. Det är en fågel som beskrivs som en sentida invandrare från öst. Jag kan fortfarande kan höra hur han sjunger ibland på senvåren och försommaren i buskagen längs Strandpromenaden och från naturreservatet Fågelsången i Söråker längs Klingerfjärdens norra sida.

Vännen, naturälskaren och fotografen, Stig Carlsson står för årets första bildbevis på att Rosenfinken återigen har gjort entré från öst. Från mitten av maj till början på september har du själv möjlighet att göra samma iakttagelser när den är på besök från Asien.
På Facebook beskriver Stig rosenfinken som en av karaktärsfåglarna i Indalsälvens delta och att en av de första platserna i Sverige som den dök upp på under sjuttiotalet var just här i deltat. På senare år verkar den ha gått tillbaka något, men i år har jag uppfattningen att det är fler sjungande hannar än på länge, skriver Stig, som har fler fina naturbilder på sin hemsida www.outsidepix.com.

Sena ljusa majnätter är också tiden för en annan sparsamt sedd och mer anspråkslös fågel vad gäller fjäderdräkt, men med en sång som väcker uppmärksamhet och känns exotisk på våra breddgrader. Näktergalens starka sång hör till en annan av mina bästa maj/junifågelupplevelser på hemmaplan.
Så ta med kikaren på nästa vandring i deltat och lyssna efter fågeln med sången som vi tycker är så välkomnande. I Västergötland hör de en fågel som på västgötska signalerar: Skit i det du! Skit i det du! när vi hör Pleased to meet you.

Sommaren 2020 är sommaren som introducerar det lokala ­begreppet Topphemester i Timrå i en broschyr som kommer att delas ut, inte bara i Timrå, utan även i sundsvalls- och härnösandsbornas brevlådor.
Om det är någon gång vi har möjlighet att marknadsföra Timrås natur med det unika deltat i Indalsälven och Lögdö Vildmarks stora skogs- och sjösytem och Y:et som porten till Höga Kusten, så är det väl i sommar. Vi kan vandra, gå plockenader, uppleva vattenriket Klingerfjärden och Åvikebukten som omringar Tynderölandet
och Åstön. Vi kan återupptäcka vår del av den gröna och blå planet som vi bebor, men som så lätt kan förbises på grund av hemma­blindhet.

Istället för att dra i väg, kan vi exportera våra egna smultronställen och dela med oss – fast på behörigt avstånd. För aldrig har väl naturen känts så välkomnande och livgivande som denna vår och försommar. Och aldrig har möjligheten att skicka kärlekshälsningar från Timrå till omvärlden varit större.
#From Timråwithlove kan komma att explodera på ­sociala medier i år.

I Medelpad var det salig Nisse Lundmark som var vår fågel­guru och som jag hade glädjen att göra sällskap med på olika fågeläventyr. När vi vandrade i alskogen i Fågelsången i Söråker lanserade Nisse sin 80-talsversion av Rosenfinkens läte: Köp en video! Köp en video!
Och blir du nyfiken på vad fåglarna egentligen sjunger, så titta in på Fågelramsor.se. på nätet. Bofinken sjunger vad många vill stämma in efter månader av karantän:
”Snälla lilla mamma kan jag få gå på bio ikväll?”

Tills vidare är det vedbacken och naturen som har ­öppet och ljust dygnet runt och söker du mörkret, så kan du hyra en egen filmvisning på Folkan för dina närmaste nära och kära – i väntan på det Nya Normala!

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 7