Krönikor iTimrå 4 2020

Generation Z skapar magi

Text Dag Jonzon

Jag har lärt mig stänga av den nya bioprojektorn på BioHjärtat i Söråkers Folkets Hus. Nu kan jag kanske lägga till biomaskinist på mitt CV. Den som utbildade mig var Tindra – en 16-årig tjej som är en av alla ungdomar gör det möjligt att driva en biograf i Timrå. Tillsammans bläddrade vi genom manualen och hon guidade mig bland ikoner och rutor som skulle klickas i för att stänga ner söndagskvällens film. Det är viktigt att den starka projektorlampan först kyls ner innan strömmen bryts och linsskyddet sätts på inför nästa biovisning.

Det här året har ändrat på nästan allt för en öppen mötesplats och ett kulturhus som Folkan. Tack vare alla ungdomar som utbildats under årens lopp i att ta eget ansvar, så har verksamheten ändå kunnat fungera och huset hållas öppet. Trots korttidspermitteringar och inställda arrangemang. Trots stora intäktsförluster.

Bioungdomarna och självförvaltningsgrupperna fortsätter att leverera och skapa plats för magiska upplevelser i biorummet. Söndagen den 22 november kommer Greta till Folkan. Några kanske minns en krönika som jag skrev för två år sedan när Greta hade satt sig med sin kartongskylt ” Skolstrejk för klimatet” utanför riksdagshuset inför valet 2018.
Jag berättade om att jag skrev ett personligt brev till Greta den gången och tackade henne för sin klarsynthet och det mod hon visar.
Nu är filmen om Gretas otroliga resa och fortsatta kamp ett faktum och vi kan möta henne på BioHjärtat. Huvudpersonen i filmen Greta är en av de främsta representanterna för Generation Z. I biokassan, vid popcorn-maskinen, bakom bioprojektorn och i Caféet står en hel rad andra Generation Z-ungdomar och visar hur vi kan göra skillnad tillsammans.

Tindra, Lycka, Jesper, Cornelia och William släpper in i Jönssonligan och många andra biopremiärer under jul- och Nyårshelgen med Coronasäkra visningar med publik på varannan rad och två stolar mellan var och en. Det är ungdomarna som kan hålla huset öppet, så att vi andra får uppleva riktig filmkänsla på bio i vintermörkret.
Vi behöver skratta, få följa med i fantastiska biofantasier och drömma om bättre tider. Du kan hitta hela bioprogrammet på annan plats i tidningen och redan nu boka en biljett.

Folkets Hus ungdomssatsning började som ett demokratiprojekt 1985 och är en framgångssaga som berättar hur ungdomar kan inkluderas och anförtros ansvar i samhällsviktiga verksamheter.

Samma helg som Greta dyker upp i Söråker, så tar bandylaget Söråkers IF:s damlag emot Edsbyn och Kalix på den konstfrusna hemmaisen. Det är andra året i damallsvenskan och redan har Bollnäs besegrats med 8 – 0 på bortaplan. Det är också ett lag som domineras av generation Z med unga rutinerade spelare och flera hungriga Flickor 17-spelare som visar framfötterna på skridsko.
” Vi vill utveckla unga spelare. Vår styrka är att jobba tillsammans trots att det inte alltid är medgång. Några vill till landslaget, några vill vinna skytteligan, någon vill inte ha utvisning för snack, några spelar för att det är kul.” skriver man på hemsidan.

Lust och Respekt är värdeorden som förenar bandykulturen och Folkankulturen. Det är laget-före–jaget–känslan som lever hos flera Generation Z -lag i Timrå.

I NCH-hallen dominerar generation Z i Hockeyallsvenskan och Joakim Dahlén tar plats i Tre Kronor. Hittills har jag sett två matcher via TV-rutan, men vi får hoppas att vi snart kan vara tillsammans igen som ” förr i världen”. Både på musikkonserter, hockeymatcher och teatersalonger.

Den viktigaste tävlingen att vinna är dock, som landshövding Berit Högman formulerat det, att vi ska bli sämst på smittspridning i landet. Fördelen med bandy, så länge det är en utomhussport, är att det är gott om plats runt planen och lätt att hålla avstånd.

Det fina med kråksången har fotograf Ann-Marie Stålgren fångat på bild och visat SVT-tittarna vad det är med sin novemberväderbild från Strandpromenaden.
En regnbåge som går ner i vattnet och delar sig som ett Y och mitt i bilden flyger en kraxande kråka. 2 700 visningar och 200 kommentarer. Det om något är väl en hälsning till Sverige From Timrå with Love.

I maj skickade hon in sitt medborgarförslag till kommunen om att visa upp sina fågelbilder från fotoströvtåg kring Klingerfjärdens norra strand. Det blev ett ja och nu finns skyltarna med ett 60-tal fågelbilder är uppsatta på sex av lyktstolparna längs promenadstråket som tydliga fågelguider.

På ena sidan kan du läsa på skyltarna och lära dig. Vrider du på huvudet, tittar upp eller ut över havet och lyssnar, visar de sig in natura. Ann-Marie har kallats Timrås hovfotograf. Timrås Havfotograf kunde vara ett annat epitet.

Den här krönikan är en uppskattning och hyllning till alla ungdomar och fåglar födda 1997 och senare.
Var är alla andra generationer håller hus när det handlar om att ställa upp för andra och varandra kan man undra? Den tysta Generationen. Babyboomers och den ironiska Generation X.
Om du inte tycker du har tid, kan du ha råd och ge ett stöd till Folkans Barn och Ungdomsfond på Swish 123 034 67 75 eller till någon annan ungdomsverksamhet.

Generation Z har inte råd, men fattat vad det handlar om.

PS. Movitz och jag väntar på snö, skidturer och ljusa vida vidder i stället för novembermörker. DS.

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2020 på sidan 7