Krönikor iTimrå 1 2021

De magiska bokstäverna och annan magi

Text Dag Jonzon

När man är en barnhemspojke som ingen vill ha, då kan man nästan lika gärna vara död, anser Rasmus. Man kan ju förstås försöka rymma från barnhemmet, ge sig ut i världen och ta reda på någon som vill ha en. Vilken början på en berättelse.
Jag älskade när mamma läste högt för mig när jag var barn. Kan minnas hur vi satt uppkrupna i vardagsrumssoffan och fick höra Rasmus på Luffen av Astrid Lindgren.
Hade redan tagit på mig min tunna blå pyjamas och snart var det läggdags. Men först en stund med en bok. Hör mammas röst om den föräldralöse pojken som gav sig iväg och minns hur mina tårar kom. Med fantasins hjälp kunde jag leva mig in i hans ensamhet, hur han var utan föräldrar och det gjorde ont.
Skolbiblioteket på Söråkers skola är detsamma som Söråkers bibliotek. Där skolas bokstavligen varje sexåring in i läsandets värld och får ett eget lånekort så fort de börjar i den obligatoriska förskoleklassen. Tänk – ett eget lånekort in en helt ny värld. En skattkammare av upplevelser och fantasi, fakta och spänning.
Det finns tre bibliotek i Timrå. Ett på Skogsvägen 26 i Vivsta, ett på Folketshusvägen i Söråker och en biblioteksfilial i Ljustorp. Där är utbudet på plats inte är så stort men har du Ljustorp som hembibliotek kan du reservera böcker från både Timrå och Söråker och hämta dem i Ljustorp.
Vårt eget bibliotek är på Folkan i Söråker. Under senaste besöket så slog vi oss ner i den inbjudande röda långa böjda soffan mitt i biblioteksrummet, jag och min hustru, för en pratstund med Eva Holmström, som är ansvarig för biblioteksverksamheten på Folkan.
Berättade att jag läst om en ny stiftelse på DN Debatt som har till syfte att få alla unga att läsa och skriva. Det var då Eva påminde om den unika satsningen med egna lånekort till alla barn från sex års ålder och hur klasserna varje vecka samlas i den röda soffan för att prata om böcker och läsning.
Tänk att barnen på Söråkers skola varje vecka sitter mitt i biblioteket. Varje vecka under fyra års tid, höst- som vårtermin, i förskolan och i lågstadiet och lär sig prata om böcker. Hur det känns att samtala om sina upplevelser och förväntningar. Vad man gillar och vad som är hemskt eller till och med för hemskt.
Besöken fortsätter mer eller mindre regelbundet under hela mellan- och högstadietiden när eleverna blir äldre och flyttar över till Ala skola. Och en ny generation 6-åringar från Söråkers skola tar plats i soffan för att göra samma bildningsresa.
Vad Eva gör är ju detsamma som bokprogrammet Babel på TV. Hon tränar barnen i att i dialog samtala och reflektera – den bästa metoden för att förstå varandra och motverka fördomar.
Visionen för författaren Pascal Engmans nya stiftelse är att öppna upp läsandet och språket för alla. När Sverige moderniserades under 1900-talets första hälft, var just språkets demokratisering en av vägvisarna och förutsättningarna för folkrörelserna att samlas och bilda egna mötesplatser. Nu måste vi återuppfinna det tankesättet, men för en helt ny tid, skriver han på DN Debatt.
”I dag finns oroande tendenser där stora grupper barn och unga inte får med sig läsningen vare sig hemifrån, genom skolan eller sin egen mediekonsumtion. Konsekvenserna visar sig redan i dag, i form av förstärkt utanförskap och polarisering, och riskerar att bli förödande på sikt. Frågan är av särskilt stor betydelse, då det i dag finns fler än två miljoner utrikesfödda i Sverige, det vill säga 20 procent av befolkningen. Den som själv inte kan tala ett språk får det ännu svårare att läsa på det språket och att läsa för sina barn. För att människor inte ska hamna i utanförskap är det extra viktigt med läsfrämjande åtgärder”.
I vår tänker Pascal Engmans stiftelse för första gången dela ut ett stipendium till den person eller organisation som lyckas göra skillnad genom läsfrämjande.
Jag tänker nominera Eva och skolbiblioteket till det första stipendiet som ska delas ut i maj 2021.Under pandemiåret 2020 har bokutlåningen på biblioteket i Söråker till och med överträffat 2019 års bokutlåning, så framtiden är ljus.
Och Rasmus framtid ljusnade också när han mötte Paradis-Oskar, som också kallar sig Guds rätte gök, och de fick gå på luffen tillsammans ut i världen.

MER MAGI
Nu väntar jag bara på lite nysnö under mars månad, så att jag får åka älsklingsspåret genom skogen, över myrana, runt sjöarna och Lappstegestugan ännu en vinter. Mer magisk skidåkning finns inte i närheten.
Och så magin på isen förstås. Timrås hockeygodis har jag följt via TV-rutan i vinter. Naturligtvis vill de flesta vara på läktaren under slutspelet i Hockeyallsvenskan och hjälpa 2021 års hjältar tillbaka till elitserien igen. Efterlängtat av både spelare och publik.
Och dessutom fira Timrås meste hockeyspelare genom tiderna Bo Bulla Berggren, som blivit en 70-taggare i vinter. Så i väntan på en större hyllning av en av en våra största hjältar när publiken är tillbaka, så får ni lite statistik från klubbens hemsida här:
Han var 16 år när han debuterade i Timrå IK 1967 och gjorde 384 matcher på 14 säsonger i Timrålaget mellan 1967 och 1987 och är den spelare som gjort flest poäng och flest mål i klubbens historia. Något för dagens juniorer och spelare att se upp till och ta efter.

MEST MAGI I MARS

Mars månad 2021 bjuder för första gången på live-sända bilder från planeten Mars. En ofattbar otrolig vetenskaplig, teknisk, logistisk prestation. Men grundfrågan finns kvar.
Vad ska vi dit och göra?
Det räcker att se de grå bilderna, för att förstå hur vackert vi har med naturen runt knuten på hemmaplan. Låt oss vara rädda om planeten Jorden i första hand. Och klara både pandemikris, klimatkris och naturkris och vårda både bokstäverna och samtalet när vi får börja träffas igen.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2021 på sidan 7