Krönikor iTimrå 3 2020

Äntligen! Bröd och skådespel åt folket!

Text Dag Jonzon

Jag öppnar ugnsluckan och tar fram plåtarna med morgondagens frukostbröd. Det är något ljuvligt över doften från nybakat bröd som fyller huset. Receptet på ciabattabrödet får du längst ned i krönikan om du vill prova själv.
Bröd och skådespel är ju ett uttryck som satirikern och tänkaren Juvenalis använde för att kritisera det romerska rikets sönderfall för två tusen år sedan.
Nu behöver vi ladda uttrycket med något mer positivt.
Vi behöver bröd och skådespel och gemensamma
upplevelser mer än någonsin.

Visst upplever vår civilisation kriser som verkar ha
överrumplat de flesta av oss. Klimatkriser. Pandemier.
Växande flykting- och hungerkriser i världen. Det går inte att glömma hur vi alla påverkats denna vår och sommar av coronasmittan, som slagit lika hårt lokalt, regionalt, nationellt som internationellt.
Vi har fått avstå att samlas kring
kulturupplevelser och idrottsevenemang. Vi har följt rekommendationer, men också förfärats över hur grannar drabbats och ser hus som står tomma efter covid-19-dödsfall på nära håll.
Det finns ändå anledning hysa försiktiga förhoppningar om en stabilare höst och ett fungerande vaccin.
Om en medvetenhet som växer fram om att det behövs ett nytt sätt att möta framtida kriser.

Utställningen Nio Kvinnor Nio Berättelser
Nio Länder, som vi flyttat från Y:et till Torget i Timrå, visar på en annan sida av världen. Gå in på Youtube och se filmen ”Språkvänner i Timrå” som vi gjort om Språkvänsprojeket i Timrå och fundera på vad du kan göra för ett mer inkluderande Timrå i framtiden. Integration är ju en tvåvägskommunikation. Man måste ju träffa varandra för att det ska funka. Länken hittar du bland annat på Timrå kommuns hemsida www.timra.se.

Så vi kan väl ropa ”Äntligen!”. Vi får börja mötas igen. ”Som vi har längtat”, skriver Söråkers Folkets Hus som fick ställa in 104 kulturevenemang under andra kvartalet.
”Det är klart att vi grubblar, förtvivlas och undrar hur Folkan ska överleva”, skriver styrelse och personal i det nya programbladet för hösten. Finns att läsa på: www.sorakersfokets.se
Behovet av nya ideella krafter som engagerar sig i verksamheten är större än någonsin, skriver de också. Likaså behovet av ekonomiskt stöd. Ett sätt att bidra är att ta del av höstens alla möjligheter med musik, bio och opera. Ett annat är att skriva ut en egen kulturcheck eller swisha ett bidrag till ett hus som vill blomma även under kommande decennium. Swishnumret är 1230346775.

Timrå i världen – världen i Timrå. Timrå växer och lockar nya familjer med barn och unga som behöver ett kulturhus med fokus just på barn och ungas kulturupplevelser.
Det andra kvartalet 2020 sprängde Timrå 18 000-vallen. Den 30 juni kunde Statistiska Centralbyrån visa att vi är 18020 Timråbor i kommunen. Det är en ökning med 38 personer. 174 personer har valt att flytta till Timrå från andra kommuner i länet, 59 personer kommer från andra delar av Sverige och 2 nya invånare är från utlandet.

Kommunen har en ny styrmodell för hur kommunen ska skötas och utvecklas med medborgarnas bästa för ögonen. Det finns en tydlig vision att utveckla Timrå kommun, så att den om fem år är en stark kommun i en växande region. Det innebär bland annat att tänka stort, att tänka på regionen och på länet som en gemensam och attraktiv del av Sverige så att fler flyttar hit.

Fler nyanlända invånare med omfattande språkkunskaper i ett flertal världsspråk kan bidra med både omvärldskunskap, yrkeskunskap och interkulturell kompetens. De allra flesta har livserfarenheter som vi aldrig varit nära.
Vi har bara en planet som vi alla delar och alla människor är lika mycket värda.
Det finns bara vi.
I världen.
I Timrå.


PS. Receptet för en lugn mage med gott bröd:
Rör ihop alla torra ingredienser. Lös upp jästen i kallt vatten med olja och sirap. Låt jäsa i tre timmar. Baka ut sex bullar som gräddas i cirka 30 minuter i 225 grader.
Vad du behöver:
20 gram jäst, 5 deciliter kallt vatten, 1 matsked ljus sirap, 1 matsked olivolja, 2 deciliter havremjöl, 3 deciliter rismjöl, 1 deciliter majsmjöl, 1 matsked Pofiber, 1 matsked fiberhusk, 1 tesked salt. DS.

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2020 på sidan 7