Hem & trädgård iTimrå 2 2020

Loppistider hej hej…

Text & foto Anders Eliasson

Tusentals prylar som ingen behöver, eller något tusen människor vill ha. Den står där på ett bord på en loppmarknad nära dig, den där fantastiska och idag SÅÅÅ trendriktiga grejen. Nu på sommaren får man tid att i lugn och ro gå och leta upp den där prylen man inte visste att man behövde!

 Några sätter upp en pappkartong med hänvisning till sitt garage där man radat upp grejer och prylar som legat i källaren eller på vinden sedan förra seklet och vinsten blir både utrymme och en slant, dessutom slipper man kanske åka till soptippen med dem, för vad som är skräp för en, är guld för en annan. Vi tittade in på några loppisar och kollade läget.

Märrgårds Loppis & Antik

Pernilla vid Märrgårds Loppis & Antik.

– nu med vintagekläder!
Den ligger på Skeppshamnsleden på väg ut mot Tynderö och är rejält stor. Hela ladans 300 kvadrat är fylld med precis allt man kan tänka sig (och faktiskt en hel del som man inte kan tänka sig alls!) Utanför ladan går några myskankor tillsammans med Timrås snyggaste tupp och det kanske sitter en katt och ser sur ut vid lagårdsdörren. Ett skönt ställe att besöka, och loppisdrottningen på Märrgård heter Pernilla och hon berättar att nypåfyllt för i år är ett helt hus på gården fullproppat med vintagekläder.
– Kläder från hela 1900–talet finns därinne. Just nu är det väldigt mycket 1950–60-talsklänningar och mycket är i nyskick. Det är mest damkläder även om det kan hänga en och annan frack för herrarna säger Pernilla.
Det är inte bara klädesplagg i vintageboden, en hel del handväskor från 1950 hänger bredvid glänsande blanka bijouterier från 70-talet.
I övrigt när det gäller loppis- och antikvitetsdelen här ute på Märrgård är det lite som man kan förvänta sig, hur mycket som helst av allt är nog en bra beskrivning och det ska nog mycket till om man inte hittar något att fynda.
Hur är det öppet då i sommar?
– Ja, bra fråga, det här kan bli en konstig sommar, så faktiskt det säkraste är nog att gå in på Facebook och titta på Märrgårds Loppis & Antik när jag har öppet.
Finns det något särskilt speciellt du minns att du sålt?
– Oj, det är så mycket roligt som passerats genom åren, men jag sålde en gång en glasvas för tio kronor. Sedan konstaterade jag att den borde nog haft en annan prislapp. Vid närmare kontroll av vasen visade det sig att den var gjord av konstnären Simon Gate och var värd väldigt många tusenlappar. Det blev en nöjd kund i alla fall, alltid något!

Orsils Loppis

Mats Birgén trivs bland prylarna i Orsil.

På Laggarbergsvägen hittas en klassisk loppmarknad, om man letar någon skillnad på denna och andra loppisar så finns här även en hel del byggvaror som dörrar, köksbänkar, renoveringsgrejer, verktyg och liknande vilket kan vara lämpligt om man bygger något på sommarhuset. Mats Birgén är mannen bakom stora hyllor med massor av prylar, och ibland kan det vara svårt att hitta honom bland alla grejer.
– Haha, ja, här finns över 600 kvadrat och många utrymmen att vandra runt i säger Mats och hjälper till att bära en kökshylla till en kund som ska renovera sin sommarstuga.
Inne i själva huvudbyggnaden är det högt i tak och man kan vandra omkring länge bland trattgrammofoner, termosflaskor, vinställ, gitarrer, blomvaser, köksstolar och lampor, böcker, serietidningar och kristallkronor, vitrinställ och fotbollar. Ja, och 27614 andra saker förstås.
Har du sålt något särskilt udda vid något tillfälle?
– Jovisst, jag satsar mycket på ett udda sortiment, så det är ju så otroligt mycket som sålts genom åren, men en sak kommer jag ihåg: det låg 50 knivar uppradade i ett skåp, och det kom en man en dag och sa; jag tar allihop! Det var väl udda?

Erikshjälpen

Ett härligt gäng på Erikshjälpen Niklas, Ida, Anne-Sofie och Chatrine.

Egentligen kanske inte en loppis, men Erikshjälpen har varit på samma plats i 27 år berättar Chatrine Löfkvist som är butikschef. Stället har ändrat karaktär under åren och var mera ”loppislik” i början. Nu liknar den alltmer en strukturerad second hand-affär med skyltar som tydligt visar var allt ligger. Fynda udda saker kan man i alla fall göra här.
– Man tappar en del kunder och vinner andra på det, så det jämnar ut sig. Konceptet är ändå densamma, folk skänker saker, vi prissätter allt och tar gärna ut så mycket det går då överskottet går till hjälpverksamhet med fokus på barn här och utomlands säger Chaterine.
Två anställda finns i butiken och då man även har ett samarbete med kommunen som en arbetsträningscentral, så det finns många hjälpande händer.
Någon speciell sak du tänker på som sålts här?
– En EU-moped får man väl kalla ovanlig i sammanhanget. En sak som jag själv ville köpa var en leksak, en hoppande tiger som var kul. Den hade passat hemma hos mig!
Men varför köpte du den inte då?
– Vi har en regel i butiken att det som kommer in till oss får inte personalen köpa förrän grejen legat ute på hyllan i 1.5 timme. Med tigern var det så att en kund hann före, det var lite synd för mig, men så blir det ibland. (Se filmen på den hoppande tigern på facebooksidan Erikshjälpen Second Hand Timrå under rubriken ”barnsligaste butiken i Timrå.”)

Loppis

Maud Hjältman har en loppis i sitt garage.

Loppis. Ja, den heter så, loppmarknaden som ligger på Terminalvägen. Fantasilöst namn, eller kanske fullständigt genialiskt? Hursomhelst är man precis vad man heter, och det är en upplevelse att gå in. Konceptet skiljer sig lite från en ”vanlig” loppis då det är sju personer som har varsin del av lokalen och därför blir det en FANTASTISK mix av precis allting. Öppet tre dagar i veckan.

I sommarlandskapet möter man ibland en handskriven skylt det står LOPPIS på. Då kan man ana att här handlar det om en garageloppis, och det finns många sådana blommor i sommartimrå. Även om de är små, så är de icke att förakta, för här kan man hitta precis vad som helst, och detta till spännande priser!
De finns överallt, och svänger man in vid Torsbodamacken och kör hundra meter ­träffar man på en av dem, det är Maude Hjältman som för sjunde sommaren i rad har sin garageloppis öppen.
– Men vi har bara öppet då vi är hemma och om det är fint väder. Man kan ju inte bära ut sakerna om det ska bli regn säger Maude, och vi får som hon önska att det regnar på nätterna så sommarblommorna får sitt och att solen skiner på dagarna så vi kan besöka alla loppisarna som flyttar ut sina prylar!

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 16