Hem & trädgård iTimrå 1 2021

Impulsköpet

Text Karin P. Skarby Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Familjen Thorén Jonsson tittade bara på ett enda hus innan de flyttade från Stockholm till Norrberge för fyra år sedan. De hittade sitt drömhus på första ­försöket.

På en begravning fick jag veta att min kusin och min barndomskompis, som är tillsammans, skulle sälja hennes hus i Norrberge. När jag kom hem till Stockholm berättade jag om huset. Vi kände ju till det, hade varit där på besök. Vi åkte och kikade på huset och bestämde oss snabbt att vi skulle köpa det. Det var bra timing, berättar Linda Thorén.
Familjen bestående av Linda, sambon Lars Jonsson och barnen Wilma och Max, bodde i en bostadsrätt i Stockholm. Lars hade precis avslutat ett jobb i Stockholm, Linda jobbade som produktchef och fick ganska fort nytt jobb i norr, Wilma skulle börja ettan efter sommaren det året och Max gick på förskola. Att flytta sommaren 2017 passade bra för hela familjen. De köpte 1800-talsvillan på impuls, och de har inte ångrat en sekund att de köpte renoveringsprojektet i Norrberge.
– Det finns kakelugn och punschveranda, och huset hade en fin planlösning. Det kändes som att här kommer vi att trivas, berättar Linda.

En av de största fördelarna med att flytta, var de sänkta bokostnaderna. De fick bra betalt för bostadsrätten de ägde, och ett motsvarande hus i området där de bodde i Stockholm hade kostat många miljoner kronor mer än villan i Timrå.
Det fanns flera fördelar. Linda har sina rötter i Medelpad, hon är uppväxt på Alnön. Nu kom de närmare hennes föräldrar. Dessutom köpte de en egendom med potential, som de kan utveckla, och där de kan utveckla sig själva. Det gäller till exempel trädgården och ladan.
– Ett intresse som har vuxit, är ­trädgårdsintresset. Att odla blommor och växter, det är fantastiskt. Barnen har studsmatta och kan spela fotboll på baksidan. Men det bästa är nog att vi har friheten utanför dörren, att vi slipper oroa oss för barnen när de är ute, att de har kompisar på gångavstånd, och när de är lite äldre, på cykel­avstånd.
Familjen har renoverat huset och fixat alla rum. Inredningen präglas av gammalt och nytt, loppisfynd, återbruk och jordnära färger, men huset har även fått ett nytt, ­modernt kök.
– Vi har försökt fånga det som är husets själ, säger Linda.
Vid sidan av jobb som kommunikatör i Härnösands kommun, kultiverar Linda sina intressen som en sidoverksamhet. Hon är en person som älskar att pyssla och skapa. Den sista tiden har det varit mycket växtfärgning. Hon färgar tyg och band, har producerat mängder av kuddfodral, servetter, band, påslakan, filtar och gardiner. Med banden och virkade loppisdukar har hon gjort drömfångare. Den här veckan är det lera som har fångat fritiden. Det blev 30 fat och 3 vaser, och hon har beställt mer lera.

Linda bygger ett lager av olika saker hon kan sälja i butiken hon planerar att öppna i sommar. Hon säljer idag sina kreationer på Instagramkontot @Vallmo_och_Vintage, men hon tror det finns en större marknad. I ladan ska hon bygga en vägg mot garagedelen och öppna en butik.
Planen är att även någon gång i framtiden isolera och renovera butikdelen och bygga om ena garagedelen till en kreativ studio där hon kan arrangera workshops.
Hur ser ert liv i Norrberge ut om tio år, tror du?
– Huset kommer inte längre att vara gult utan dimgrönt. Om tio år är trädgården full av vackra växter och en syrenberså och äppelträd som ger massor av frukt. Jag skulle gärna vilja ha ett orangeri också och jag vet precis var det ska stå. Ladan som ska rymma en sommarbutik och kreativ studio har vuxit till dubbel storlek och under sommaren säljer jag buketter från trädgården. Eftersom barnen har blivit unga vuxna så hoppas jag att de fortfarande vill vara hemma och umgås. Jag vill hemmet ska fyllas med kärlek, värme och lust till kreativitet och jag hoppas på att ha fått många nya vänner med liknande intressen så att vi kan skapa tillsammans.

Linda Thorén

Ålder 44 år
Familj Lars och barnen Wilma och Max.
Bor Norrberge i Timrå.
Gör Kommunikatör i Härnösands kommun.
se mer @Vallmo_och_Vintage

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2021 på sidan 26