Hem & trädgård iTimrå 2 2021

Gerillaodlarna slår till!

Text & foto Anders Eliasson

Här, på ett oväntat ställe där det inte förväntas växa en blomma skulle en vacker akleja eller malva kunna pryda sin plats. Bara för att göra någon som passerar glad!
Ungefär så resonerade gerillaodlarna som en varm försommarkväll gick runt i Söråker för att med sina trädgårdsspadar trycka ner lite frön både här och där i det offentliga rummet.
— Vi väljer ställen där det behövs, och där man inte förväntar sig att det ska växa några blommor. Folk blir glada av blommor, och det är det som är meningen säger Frida Ålund som är ”gerillaledare” och engagerad i Söråkers Trädgårdssällskap.
I vanliga fall brukar föreningen varje vår ha plantbytarträffar som lockar många odlingsintresserade, men pandemin…
— Vi kände att vi ville göra någonting i alla fall, så då växte tanken på gerillaodling fram berättar Frida.
Kul, och lagom aggressiv gerillaverksamhet får man konstatera, och hoppas att detta kan bli ett frö till fortsatt verksamhet över hela kommunen.
Låt Timrå blomstra som aldrig förr är slagordet!

Köpefrön och egenodlade frön är det som korgarna är laddade med. På olika ställen där man kan bli glad över att se en blomma är det meningen att de ska ner.

I Folkets Hus står ”Fröbibblan” som innehåller frön som man kan hämta, odla och sedan skörda fröna till hösten och lämna tillbaka. Mari Sörlin ser om det finns något spännande i lådorna. Finns det busfrön där tro?

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2021 på sidan 10