Eldsjäl iTimrå 1 2022

Grupptryck

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Åsa Danielssons grupp på Facebook lockar tusentals medlemmar. Tonen är trevlig och ”Du vet att du är från Timrå om du…” fyller en viktig social funktion.

Hur vet man att man är från Timrå?
Svaret är väl att man har en relation till sin kommun. Alla relationer ser olika ut, men en gemensam nämnare finns i den populära Facebook-gruppen ”Du vet att du är från Timrå om du…” För i den är det kollektiva minnet viktigt. Och bilder! Vi träffade Åsa Danielsson som en dag för 11 år sedan startade gruppen som växer sig allt starkare.
– Just nu i denna stund är vi 4 339 medlemmar. Det ligger i snitt runt 15 personer per vecka som kliver in som nya medlemmar, sånt är kul säger Åsa när vi ses över en kopp kaffe på Café InBetween.

Åsa är i dag 55 år och föddes i, och växte upp som Njurundabo. Men 1988 flyttade hon till Timrå, och orsaken stavas kärleken! Men det fanns även en koppling längre tillbaka i tiden för Åsa då hennes pappa kom från Ljustorp och mamma från Bergeforsen, och rötterna är som bekant starka. Även om det är naturligt att det mestadels är Timråbor som är medlemmar, är det kopplingen till Timrå som räknas. Det är många medlemmar som flyttat från kommunen i unga år, men vill ha kontakt. Det finns även en stor grupp som bor på annan ort i Sverige, men är nyblivna sommarstugeägare och vill hålla koll på vad som händer i kommunen. Gruppmedlemmarna tillhör inte någon särskild ålderskategori, även om man frestas att tänka sig att medelåldern är rätt hög. Så är det inte så berättar Åsa.
– Man kan få det intrycket då många lägger in gamla bilder med frågor om någon känner igen personerna på den svartvita bilden från 50–60-talet. Men det är även väldigt många unga personer som är med i gruppen.

Kunskapen som finns i gruppen är mycket stor. Det finns även en ”vi-känsla” i den, och tonen är trevlig. Det delas ofta bilder, både gamla och nytagna, och rätt ofta läggs det ut en efterlysning om vart någon tog vägen, eller om nån kommer ihåg vad damerna som jobbade på barnbespisningen i skolan hette, eller vad hände med han Arne som bodde i ett litet hus i skogen… Men det är inte enbart funderingar om hur det var förr och nostalgi som delas i gruppen. Som annonsplats för aktiviteter och kommande arrangemang fyller den en allt större plats i det sociala flödet på nätet, och den sociala funktionen i gruppen kan bli allt viktigare som sammanhållande kraft för en ort.
– Om någon i gruppen vill sammankalla till en picknickutflykt en solig vårsöndag bland medlemmarna, så är det upp till dem. Det är inget jag själv gör som grundare av gruppen, men välkomnar såklart sådana initiativ.
I gruppen dyker det även upp tips på utflyktsmål och spännande platser att besöka, har Åsa själv några tips på smultronställen?
– Inga direkta, men det finns många fina ställen i kommunen, Ljustorp är fint. Fagerstranden och Söråkers strandpromenad är vackra havsnära platser och parken vid Merlo slott är rogivande. Och en fantastisk utsikt får man om man går upp på berget där jag bor vid Örnen. ”Örn­berget” kallas det av mig i alla fall. Det är en riktig höjdare!

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2022 på sidan 28